onsdag 15 februari 2012

Hur kan vi förbereda oss för framtiden?

I avsnittet Dagens studenter ställs frågan: Behöver skola och högskola förändras för att bättre passa dagens samhälle? Frågan ska egentligen handla om hur denna anpassning skall ske och vilka kompetenser våra elever ska utveckla för att bli ansvarsfulla medborgare i en värld i konstant förändring.


På tal om förändringen i detta avsnitt hittar jag följande citat ”Som lärare ska du förbereda nästa generation för jobb och teknologier som ännu inte existerar…”. Min fråga är då: har det inte alltid varit så? Jag skulle vilja påstå att i olika samhällen, i olika tider har det alltid pågått ett flöde av förändringar; inte bara när det gäller teknologier utan också sättet att tänka och leva. Det som karakteriserar världen idag är att dessa förändringar sker i en allt snabbare takt, når oändligt många människor samtidigt som man har tillgång till en oändlig mängd information.

I filmen "Digital Media and Learning"  talar Nichole Pinkard om den nya lärarens roll som ”facilitator of information”. Läraren blir den person som ska hjälpa elever att söka, jämföra, välja, värdera och verifiera den information de har tillgång till. Jag tror att detta kommer att vara en av våra viktigaste uppdrag som lärare.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar