Men det handlar inte bara om liv i det digitala universumet, där finns också ”döda länkar” som leder till webbsidor som har försvunnit. Dessa länkar som vi en gång litade på har tagit med sig i graven den information som livnärde våra texter. Vad ska man göra då? Kan länkarna återupplivas?
Det handlar också om förnyelse. Sidorna uppdateras ofta och det är inte alls säkert att vi vid nästa webbesök hittar samma sida igen. Detta är något vi måste tänka på när vi söker på Internet. Därför är det viktigt att när vi refererar till webbmaterial skriva webbsidans ursprungliga uppsättningsdatum/senaste uppdateringsdatum, namnet på den organisation som sidan hör till samt datum då vi besökte sidan.
I mitt sökande och med hjälp av sökverktyget KTHB Primo hittade jag information om en av mina favoritförfattare, Marshal McLuhan, jag fick exakt 1000 träffar på olika språk. När jag använde extended search och sökte material på svenska fick jag bara tre träffar, tre böcker. Sedan sökte jag efter artiklar på svenska som publicerats under de senaste två åren och fick inga träffar alls. Jag gick vidare till meta search och då fick jag 236 träffar.
Till slut och när det gäller informationsökning vill jag rekommendera följande länkar:
Search Engine, LIBRIS (den nationella samkatalogen för de flesta offentliga forskningsbibliotek i Sverige) och SUNET (Swedish University Network) som binder samman de svenska universitetsnäten i Sverige. I Mölndals statsbiblioteks länkkatalog hittar man länkar i alla ämnen, sorterade som böckerna på biblioteket.
Men en sista fråga: kommer de här länkarna att existera för evigt?
Glow with Flow
NASA Image of the Day
Researchers
at NASA's Langley Research Center in Hampton, Va., use all sorts of
tools and techniques to learn more during the development of aircraft
and spacecraft designs.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar