lördag 28 april 2012

Nätfrihet och utveckling i den globala byn, en digital utmaning

Är det viktigare med tillgång till vatten eller tillgång till Internet i den fattiga världen?
Har Internetfrihet något att göra med mänskliga rättigheter?
Vilka möjligheter till utveckling ger ett fritt internet för individer, organisationer och länder?
Vilket ansvar har företagen för mänskliga rättigheter?
Hur ska utvecklingsbistånd utformas i den digitala eran?


Alla dessa frågor diskuterades i den första Stockholm Forum on Internet Freedom and Global Development som arrangerades den 18 och 19 april i år. Konferensen hade som syfte att diskutera hur ett öppet och fritt Internet kan främja ekonomisk och social utveckling i hela världen. Sida och Utrikesdepartementet organiserade konferensen där människor från olika delar av världen träffades: regeringsrepresentanter, företagsledare, representanter från det civilla samhället och näringslivet, nätaktivister och tekniker. 
 
Det var mycket intressanta diskussioner som jag hade möjlighet att följa på nätet. Hela konferensen webbsändes på konferenswebben http://www.sif12.se/. och diskuterades på Twitter, hasthagen #sif12, där man kunde ta del av kommentarer och ställa frågor till vad som kallades digitala curatorer. Frågorna skickades vidare av curatorerna  till panelister på plats.

Diskussionerna som försegick skulle kunna bli en intressant introduktion till ett ämnesövergripande arbete i skolan. Då skulle vi lärare tillsammans med våra elever kunna reflektera över Internets roll i världen. Här kan ämnen som engelska, svenska, geografi, So, etc. ingå.  Här nedan kan ni ta del av några av sessionerna från konferensen.

Session 1: Internet freedom for global development


 


Session 3: Social media is fast - social change is slow



Session 4: Freedom supporting human rights






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar